Poate v-ati intrebat la un moment dat: Ce este o tema WordPress? Ei bine, o tema WordPress modifica designul unui website construit pe WordPress. Aceste modificari includ ajustari ale aspectului, si de cele mai multe ori, a unor aspecte legate de functionalitate. Utilizatorii WordPress instaleaza teme pentru a minimiza eforturile de personalizare si codare. De asemenea, temele va ofera un design specific dorit, cum ar fi pentru un restaurant, website de stiri, etc.

In acest articol vom raspunde la intrebari precum: Ce este o tema WordPress? De ce aveti nevoie de o tema WordPress? Unde gasiti teme WordPress? Care este diferenta intre o tema si un plugin WordPress?

Ce este o tema WordPress?

WordPress in sine ofera un sistem complet de gestionare a continutului pentru adaugarea de pagini, meniuri, articole media, postari pe blog si multe altele. Fiecare parte a site-ului dvs. este gestionata de WordPress, dar acest lucru nu inseamna ca designul este stabilit.

De fapt, este chiar invers. O instalare WordPress vine cu o tema implicita simpla. Aveti chiar si optiunea de a elimina aceasta tema implicita si de a construi un site web de la zero. Pentru a face insa acest lucru aveti nevoie de abilitati avansate de codare. Chiar si dezvoltatorii experimentati pot vedea acest lucru ca o pierdere de timp, deoarece o mare parte din munca de proiectare a fost deja facuta pentru dvs. cu ajutorul temei.

WordPress are instrumentele pentru gestionarea unui site web, dar nu are prea multe in ceea ce priveste designul frontend incorporat in el. Aici intra in joc o tema. O tema adauga frumusete si stil site-ului dvs. sub forma de culori, fonturi si formatare. Va permite sa aveti meniuri si anteturi speciale de navigare, impreuna cu modele de nisa, cum ar fi temele pentru magazine online, tehnologie, coroporate, etc.

Aveti nevoie de o tema pentru WordPress?

Tehnic, nu. Cu toate acestea, pentru multi utilizatori, nu exista prea multe motive in spatele construirii unui site web WordPress fara o tema.

Nu aveti nevoie de o tema atunci cand doriti sa utilizati WordPress ca platforma de testare pentru a invata codare. In acest caz, nu produceti un produs final, ci folositi WordPress ca sistem de instruire.

De asemenea, este posibil ca unele companii sa doreasca un design complet personalizat pentru site-ul lor. In acest caz, au nevoie de un dezvoltator si un designer, sarind cu totul procesul de instalare a temei. Cu toate acestea, si acest design inca mai foloseste anumite sabloane pentru a construi site-ul web.

In fine, unii utilizatori ar putea sa foloseasca WordPress doar pentru gestionarea continutului backend si a procesului de publicare, in timp ce componenta vizuala front-end este redata de un cadru JavaScript precum Gatsby.

In general, majoritatea proprietarilor de afaceri, dezvoltatorilor, agentiilor si bloggerilor au nevoie de teme WordPress intr-un fel sau altul. Temele ofera cea mai rapida cale catre proiectarea unui site web profesional si, in unele cazuri, va pot permite sa lansati un site frumos in cateva minute.

Chiar daca nu aveti experienta in web design, puteti realiza un website respectabil cu o tema. Daca aveti experienta, o tema va ajuta sa va concentrati pe parti mai importante si mai avansate ale designului.

Care este cea mai buna tema pentru WordPress?

Este foarte greu sa decideti care este cea mai buna tema WordPress. Insa putem vorbi despre elemente care fac o tema sa fie buna si va putem face cateva recomandari cu privire la tipurile de teme pe care sa le luati in considerare.

Caracteristicile unei teme WordPress bune:
  • Un design general, multifunctional sau un design de nisa care se adreseaza afacerii dvs.
  • Timp rapid de incarcare a paginii, astfel incat site-ul dvs. sa functioneze fara probleme si sa nu dureze mult timp pentru redare.
  • Cod curat, care nu cauzeaza conflicte cu pluginurile.
  • Asistenta pentru clienti de inalta calitate, cu acces la forumuri, documentatie online si, eventual, o optiune de contact directa a asistentei pentru clienti.
  • Aspect responsive, care functioneaza pe mai multe dispozitive, inclusiv telefoane si tablete.
  • Design atractiv pentru blog.
  • Continut demo pe care il puteti importa pentru a va face site-ul instantaneu functional si atragator. In caz contrar, necesita mult mai multa personalizare decat ati dori.
  • Un design simplu, minimalist, care utilizeaza spatiile albe in mod corespunzator si elimina elementele inutile.
  • Compatibilitate cu majoritatea pluginurilor populare.
  • Optiuni pentru a lucra fie cu editorul de blocuri WordPress incorporat, fie cu un page builder. In mod ideal, gasiti o tema care ruleaza cu un page builder drag-and-drop.
  • Posibilitate de adaptare a elementelor de branding si de design, cum ar fi fontul si culorile.

Tipuri de teme WordPress

Aveti mai multe alegeri de facut atunci cand selectati o tema WordPress. Primul pas este sa va dati seama daca doriti o tema multifunctionala sau de nisa.

Temele multifunctionale sunt mai versatile, dar uneori nu sunt necesare daca cunoasteti deja nisa pe care va concentrati. O tema de nisa se adreseaza unei anume industrii, precum arhitectura sau site-ul web al unei trupe. Daca selectati o tema de nisa, va trebui sa alegeti o tema in functie de industrie sau de functionalitate.

De exemplu, puteti gasi multe teme in urmatoarele categorii:

  • Comert electronic
  • Corporate
  • Medical
  • Blogging
  • Divertisment
  • Forumuri si comunitati
  • Membership
  • Retele sociale
  • Site-uri de suport personalizate
  • Produse alimentare si restaurante
  • Directoare
  • Hoteluri si calatorii

Ce este o tema WordPress

Este esential sa stabiliti daca doriti sa instalati o tema WordPress gratuita sau una premium/platita.

Temele gratuite sunt disponibile pe Internet, dintre care unele sunt grozave, iar altele, nu sunt. Desi acelasi lucru s-ar putea spune despre temele premium, de obicei exista mai mult control al calitatii atunci cand platiti pentru o tema.

Daca aveti un buget limitat, atunci o tema gratuita s-ar putea sa fie singura dvs. optiune. Cu toate acestea, va incurajam sa luati in considerare cel putin o tema premium WordPress, deoarece pretul nu este atat de mare.

Iata diferentele principale dintre temele gratuite si cele premium.

Teme WordPress gratuite

  • Le puteti descarca si instala instantaneu, in mod gratuit.
  • De obicei, sunt mult mai simple ca design si functionalitate.
  • Temele gratuite sunt descrise si revizuite destul de mult online, asa ca este mai usor sa intelegeti si sa stiti ce spun altii despre ele. Uneori este dificil sa ne dam seama ce cred utilizatorii despre o tema premium.
  • De obicei, nu exista asistenta pentru clienti, dar temele gratuite va ofera de obicei acces la un forum pentru utilizatori pentru a discuta probleme.
  • Cele mai bune teme gratuite sunt mentinute si actualizate in mod regulat. Insa nu exista nicio cerinta ca dezvoltatorii sa faca acest lucru, ceea ce face procesul de cautare putin complicat.

Teme WordPress Premium

  • Temele premium costa de obicei intre 30 – 150 USD. Aceasta este o taxa unica, dar uneori trebuie sa platiti pentru asistenta extinsa si actualizari.
  • Ofera adesea functii mai avansate care minimizeaza nevoia de pluginuri voluminoase.
  • Oera adesea asistenta pentru clienti de inalta calitate prin e-mail si chat.
  • Va puteti astepta la actualizari consistente de securitate si noi caracteristici de la dezvoltatorii de teme premium, deoarece afacerile lor depind de aceasta.
  • Un alt avantaj este ca temele premium au, de obicei, o baza de date cu articole tehnice de referinta.
  • Dezvoltatorii de teme premium incearca sa va vanda produsul lor. Astfel, este important sa intelegeti ca unele dintre temele premium pot fi inselatoare sau exagerate ca pret.

Unde gasiti teme WordPress bune

In acest sens, Internetul este o comoara pentru a gasi optiunile perfecte. De asemenea, daca va place un site web, exista instrumente gratuite de detectare a temelor WordPress pentru a afla care este tema WordPress utilizata.

Iata cateva recomandari de locuri unde puteti gasi teme gratuite si premium de inalta calitate:

Unde gasiti teme WordPress gratuite

Directorul WordPress de teme este de departe cea mai buna optiune atunci cand cautati teme gratuite. Nu doar ca aveti evaluari si recenzii, dar puteti cauta dupa teme, sa le previzualizati si sa le instalati cu doar cateva clickuri.

director teme WordPress

O alta optiune pentru teme gratuite sunt furnizorii premium. Ei fac adesea versiuni limitate ale temelor lor premium disponibile ca descarcari gratuite.

Unde gasiti teme WordPress Premium

Marketplace-urile va pun la dispozitie mii de teme premium din care sa alegeti. Iata cele mai bune marketplace-uri pentru teme WordPress Premium:

Pe de alta parte, puteti sa cumparati direct de la un dezvoltator de teme. Aceste companii ofera propriile lor portofolii tematice si deseori primiti asistenta de top pentru clienti. Singura problema este ca nu veti avea nicio evaluare a utilizatorilor, asa cum este in cazul marketplace-urilor. Puteti gasi sute de dezvoltatori de teme la o cautare pe Google, dar unii dezvoltatori de teme renumiti includ:

Cum instalati o tema WordPress?

Pentru a instala, activa si edita o tema WordPress, accesati panoul de control WordPress si faceti click pe Appearance > Themes.

WordPress este livrat cu o tema implicita. Cu toate acestea, puteti face click pe butonul Add New pentru a cauta sau a incarca o tema noua.

O tema terta parte necesita de obicei sa descarcati o arhiva ZIP a temei pe computer si sa o incarcati pe WordPress. Pentru a face acest lucru, faceti click pe butonul Upload Theme si incarcati tema pe WordPress.

De asemenea, aveti optiunea de a rasfoi colectia de teme gratuite in WordPress sau de a utiliza caseta de cautare pentru a introduce un cuvant cheie dorit.

Odata ce gasiti sau incarcati o tema, aceasta trebuie sa fie instalata si activata. Faceti click pe butonul Install urmat de Activate.

Editarea setarilor temei

Sub aceeasi sectiune Appearance > Themes este afisata o lista de teme disponibile, impreuna cu tema instalata si activata in prezent. Pentru a schimba designul acelei teme, faceti click pe butonul Customize. Acest lucru dezvaluie constructorul vizual implicit in WordPress. Ofera o biblioteca mare de setari. Puteti modifica totul, de la culorile temei la meniuri si widget-uri, la identitatea site-ului (logo-ul dvs.).

O alta optiune este sa instalati si sa utilizati un page builder de tip drag-and-drop, cum ar fi Elementor sau WPBakery. Acestea sunt instrumente terte cu functii de design vizual mai avansate.

Tema WordPress Parent vs. Tema WordPress Child: care este diferenta?

Temele WordPress Parent si Child vin impreuna la pachet, lucrand in tandem pentru a crea un design unic. Uneori temele premium sunt concepute astfel, cu un parent si un child. Motivul pentru aceasta este de a oferi optiuni de design suplimentare. Tema Parent este stilul implicit. Temele child va ofera posibilitatea de a transforma instantaneu designul in ceva drastic diferit.

O tema WordPress Parent ofera majoritatea functionalitatii si setarilor de baza ale site-ului web. Aceasta tema Parent constituie baza pentru acel site web si adesea nu este personalizata la fel de mult ca tema copil. De fapt, nu este deloc o idee buna sa personalizati o tema Parent.

O tema WordPress Child adauga un nivel de extindere si securitate unui site web si unei teme, deoarece nu trebuie sa scrieti mult cod sau sa modificati deloc fisierele temei Parent. In schimb, o tema Child serveste ca un mijloc de testare mai flexibil pentru design. Pentru mai multe pe acest subiect, cititi si articolul nostru: Cum si de ce sa utilizati o tema child in WordPress?

Cele doua beneficii ale Temei WordPress Child sunt:

  • Extensibilitatea – Codarea excesiva nu este necesara in cazul unei teme child. Majoritatea codarii este salvata si stocata in tema parent. Cu toate acestea, optiunile de personalizare sunt inca disponibile in tema child. Exista riscuri mai putine sa stricati ceva atunci cand lucrati intr-o tema child.
  • Actualizari si securitate – Nu exista niciun motiv pentru a schimba ceva in tema parent daca aveti o tema child. Totul se face in tema child, mentinand in acelasi timp functionalitatea temei parent, sau actualizarea in siguranta a temei parent, deoarece modificarile sunt salvate in tema child.

Din ce sunt alcatuite temele WordPress?

O tema WordPress este o colectie de fisiere, fiecare cu propriile scopuri, care se unesc si functioneaza pentru a oferi o interfata grafica si functionala pe Internet.

O tema WordPress isi reda caracteristicile si elementele de design pe sistemul de gestionare a continutului WordPress. Insa din punct de vedere tehnic, fisierele cu tema WordPress sunt stocate pe un server, gestionat de compania dvs. de gazduire.

Ce contin fisierele WordPress?

Unele dintre tipurile de fisiere includ:

  • Fisiere PHP – Fisierele PHP contin tot codul necesar pentru a spune altor fisiere ce sa faca pe site. Ele detin structura generala a temei si interactioneaza cu fisierele CSS si media pentru a le da ordine despre cum sa functioneze.
  • Fisiere CSS – Sunt foi de stil pentru a modifica modul in care sunt afisate modelele de date pe site-ul dvs. web. Fisierele CSS pot controla orice, de la dimensiunea fontului la pozitionarea butoanelor, la formatarea coloanei.
  • Fisiere GIF, PNG sau JPG – Acestea sunt fisiere imagine si nu difera de un fisier imagine JPG sau PNG standard pe care il stocati pe computer. Singura diferenta este ca acestea sunt organizate intr-un folder de site si li se spune sa apara intr-un anumit loc de pe site-ul web.

Formatele de fisiere mentionate mai sus indica tipurile de fisiere stocate in sablonul dvs. Exista sute, daca nu mii, din fiecare tip de fisier. In plus, numarul de fisiere devine mai mare pe masura ce va construiti site-ul. De exemplu, de fiecare data cand incarcati o noua imagine de postare pe blog, aceasta este stocata ca fisier JPG sau PNG in folderul cu teme.

Iata cateva dintre fisierele specifice de teme WordPress pe care le veti intalni in aproape fiecare folder de teme:
  • header.php – Prezinta elemente statice precum meniurile de navigare si anteturile.
  • footer.php – Acesta este un alt fisier global care controleaza subsolul static, cu date de formatare si continut, de exemplu, daca aveti un meniu in subsol sau link-uri catre documentatia de asistenta.
  • sidebar.php – Orice bara laterala pe care o activati pe tema dvs. WordPress este controlata de acest fisier.
  • The Loop – Fisierele tematice WordPress care prezinta continutul principal de pe site-ul dvs. Este adesea considerata cel mai dificil element de lucru al oricarei teme WordPress. Este o parte esentiala a structurii fisierelor care trimite o interogare pentru a identifica postarile si paginile potrivite pentru a le livra utilizatorului final.
  • page.php – Acest fisier gestioneaza aspectul tuturor paginilor WordPress.
  • single.php – Controleaza formatul si stilul postarilor individuale, astfel incat sa puteti specifica aspecte precum barele laterale si dimensiunile titlurilor.
  • index.php- Fisierul index este unul destul de important, intrucat mentine aspectul paginii dvs. de pornire.
  • tag.php, category.php, and archive.php – Controleaza cum aspectul paginilor de arhiva si postarile de pe site-urile dvs. web.

Fisiere suplimentare ale temelor WordPress

Urmatoarele fisiere sunt adesea considerate fisiere de fundal (background files). Ele sunt extrem de importante pentru ca o tema sa functioneze, dar au mai mult un rol in fundal pentru gestionarea fisierelor mentionate anterior.

  • style.css Foaia de stil CSS este necesara pentru toate temele WordPress si este implicita atunci cand descarcati o tema premium sau gratuita. Acesta este fisierul CSS principal pentru controlul multor aspecte vizuale ale site-ului dvs.
  • functions.php – Un fisier care va permite sa introduceti propriul cod PHP pentru a schimba anumite zone ale temei de baza.
  • comments.php – Un fisier care este gata si asteapta daca aveti comentarii la postarile sau paginile dvs., dar de obicei la postari.

Care este diferenta dintre Tema si Plugin?

Unul dintre avantajele principale ale WordPress este extensibilitatea sa. WordPress ofera extensii sub forma de pluginuri. Temele sunt, de asemenea, elemente de la terti pe care le adaugati sistemului de baza WordPress, dar care difera de pluginuri.

Atat temele, cat si pluginurile asigura faptul ca WordPress Core ramane usor si flexibil. Puteti instala temele si pluginurile de care aveti nevoie fara a fi nevoie sa lucrati cu un sistem de gestionare a continutului care este plin de tone de instrumente incorporate.

WordPress are deja o multime de functii incorporate, dar numai cele esentiale. Pluginurile si temele ofera personalizari unice si posibilitatea de a adauga functionalitati si stiluri suplimentare site-ului dvs. Deci, temele si pluginurile sunt ambele extensii ale WordPress. Ambele sunt instalate ca instrument terta parte pentru a imbunatati designul si functionalitatea site-ului dvs. Dar ce le face diferite?

Teme WordPress

Temele WordPress functioneaza prin modificarea functionalitatii si designului site-ului dvs. WordPress. Temele WordPress permit dezvoltatorilor si designerilor sa omita codificarea personalizata si sa construiasca un site web de la zero.

Temele WordPress modifica multe zone ale site-ului dvs. WordPress, dintre care unele includ:

  • Meniuri
  • Layout-uri
  • Anteturi
  • Culori
  • Fonturi
  • Bare laterale

Puteti activa doar o singura tema odata pe WordPress. Acest lucru este in contrast cu pluginurile, care pot fi practic nelimitate.

De fiecare data cand instalati o tema noua, elementele de design se schimba drastic. Motivul pentru aceasta este ca fiecare tema este dezvoltata in scopuri specifice.

Pluginuri WordPress

In timp ce temele WordPress transforma designul vizual si unele functii de pe site-ul dvs., pluginurile sunt de obicei create pentru a adauga o noua caracteristica site-ului dvs. WordPress, extinzand functionalitatea de baza WordPress.

Pluginurile difera de teme prin faptul ca, in general, nu afecteaza atat de mult designul site-ului dvs. Cu toate acestea, pot modifica felul in care arata meniul dvs. Unele plugin-uri adauga doar una sau doua caracteristici specifice, in timp ce altele ofera liste lungi de instrumente.

Atat temele cat si pluginurile sunt extensii ale WordPress, dar una se concentreaza pe design, iar cealalta mai mult pe extinderea functionalitatii.

 

Concluzie

O tema WordPress este un tip valoros de extensie folosita pentru a modifica si controla stilul, designul si unele elemente functionale ale site-ului dvs. WordPress. Aceasta pastreaza caracteristicile de baza ale WordPress neatinse, oferindu-va in acelasi timp flexibilitatea de a crea orice, de la un site de comert electronic la un blog simplu.

Pe scurt, o tema WordPress face site-ul dvs. sa arate frumos. Temele se integreaza cu pluginuri pentru a extinde functiile WordPress (cum ar fi pluginurile pentru galerii foto), si ofera dezvoltatorului mai multa flexibilitate.

Utilizatorul obisnuit poate achizitiona si instala teme cu usurinta, chiar si fara a sti prea multe despre cum functioneaza acestea din punct de vedere tehnic. Iar acesta este unul dintre factorii cheie care ajuta WordPress sa-si creasca cota de piata.

 

Economisiti timp, costuri si maximizati performanta site-ului cu un pachet de gazduire optimizata WordPress de la HostX care include:

  • mentenanta gratuita website
  • instalare si migrare WordPress gratuita
  • instalare gratuita pluginuri WordPress
  • instalare gratuita teme WordPress
  • viteza de incarcare a paginilor de pana la 30x mai mare
  • asistenta specializata 24×7