Softaculous este un software construit pentru a automatiza instalarea a peste 400 de aplicatii web. De obicei, procesul de instalare a aplicatiilor web necesita mult timp si implica nenumarati pasi, cum ar fi crearea de baze de date si configurarea privilegiilor. In loc sa creati manual baze de date sau sa descarcati si sa dezarhivati fisiere, Softaculous solicita doar cateva detalii si in final sa faceti click pe butonul de instalare.

In acest articol vom detalia ce este Softaculous, care sunt avantajele si caracteristicile sale si cum puteti instala aplicatii cu acesta.

Ce este Softaculous?

Softaculous este un auto-installer care automatizeaza instalarea aplicatiilor web pe site. Este strans integrat cu cPanel, DirectAdmin si Plesk, iar utilizatorii pot accesa peste 400 aplicatii. Puteti instala aplicatii gratuite / open source cu un singur click (CMS, bloguri, forumuri si multe altele). Instalarea aplicatiilor utilizand Softaculous include tot ceea ce implica procesul de instalare, inclusiv crearea de baze de date si configurarea permisiunii pentru continutul care poate fi vizualizat pe web. In plus, poate crea copii de rezerva pentru software-ul instalat. Este disponibil ca versiune gratuita (si include 37 scripturi) si ca versiune premium (peste 400 scripturi) la un pret lunar sau anual modic.

Softaculous este cea mai utilizata aplicatie din industria gazduirii web si utilizata pentru a instala portaluri web, solutii de comert electronic, CMS-uri (sisteme de gestionare a continutului), Wiki websites, retele sociale, gestionarea anunturilor, bloguri, sondaje, management de proiect, forumuri si multe altele. Softaculous functioneaza pe multe panouri de control pentru gazduire web, cum sunt: cPanel, DirectAdmin, Plesk, H-Sphere, ISP System, Interworx, CentOS WebPanel si Hosting Controller. Este foarte usor de integrat.

Ce este Softaculous

Caracteristici

Asa cum mentionam, exista peste 400 de scripturi de aplicatii web din care puteti alege. Acestea pot fi accesate intr-o singura zona administrativa din Softaculous. Pot fi cautate cu usurinta cu ajutorul functiei de cautare, deci nu este necesar sa derulati prin sute de aplicatii. Aplicatii web incluse: WordPress, Joomla, WHMCS, phpBB, OpenCart, Drupal, Dolphin, Roundcube, Magento, Laravel si multe altele.

Puteti naviga prin aplicatii prin categorii precum bloguri, forumuri, portaluri, gestionarea anunturilor, retele sociale etc.

O alta caracteristica interesanta a Softaculous este ca poate realiza un backup automat al aplicatiilor instalate. Softaculous are capacitatea de a face o copie de rezerva a unui intreg site web si a software-ului instalat printr-un singur click de buton.

Cum functioneaza

Softaculous poate fi integrat cu usurinta in panouri de gazduire web, cum ar fi cPanel sau DirectAdmin, pentru a oferi aproape orice script care ar putea fi solicitat de utilizatori pentru website-urile lor. Softaculous copiaza fisierele si creeaza baze de date necesare pentru instalarea aplicatiilor economisind ore de instalare a software-ului si potentiale erori umane.

De exemplu, sa vedem cum instalati aplicatii cu Softaculous in Cpanel. Conectati-va la Cpanel (accesand http://www.numedomeniu.ro/cpanel) si veti vedea lista diferitelor aplicatii pe pagina principala. Cautati „softaculos”, faceti click pentru a deschide si instala toate aplicatiile web necesare. Softaculous isi actualiza in permanenta aplicatiile la cele mai recente versiuni stabile si  permite utilizatorilor sa schimbe limba, afisarea ecranului sau fusul orar.

Softaculous poate fi instalat in cPanel in doar 2 minute, iar utilizatorii dvs. vor putea accesa peste 400 aplicatii. Softaculous se ocupa de ciclul de viata complet al aplicatiei, de la instalare, la backup si pana la actualizare.

Ce este Softaculous

Actualizarea si dezinstalarea aplicatiilor este la fel de simpla. Este necesar un simplu click pe butonul „Update” sau „Remove” si aplicatia va fi actualizata la cea mai recenta versiune sau dezinstalata. Softaculous va sterge toate fisierele, bazele de date si utilizatorii bazei de date, fara a fi necesar  sa stergeti manual fisierele aplicatiei.

Utile: Cititi si articolul nostru referitor la: Cum sa importati un website WordPress utilizand Softaculous.

softaculous-end user

Avantajele utilizarii Softaculous

  • Toate aplicatiile pentru website-ul dvs. sunt disponibile intr-un singur loc
  • Economisiti timp cu descarcarea si incarcarea ahivelor, fara  instalari esuate
  • Nu necesita mentenanta, deoarece actualizarile sunt descarcate  automat pe server
  • Usor de utilizat, chiar si o persoana fara cunostinte tehnice il poate folosi
  • Instalarea scripturilor in peste 50 de limbi, salvarea pachetelor de traduceri
  • Evaluare, recenzii, demonstratii si alte informatii despre scripturi
  • Toate scripturile sunt actualizate continuu la cele mai recente versiuni stabile
  • Direct din panoul Softaculous, puteti crea si descarca copii de rezerva (functia trebuie activata de providerul dvs. de gazduire web)
  • Puteti activa notificarea prin e-mail pentru disponibilitatea scripturilor mai noi, procesul de backup si actualizarile continue
  • Crearea unui mediu de testare (staging), adica crearea unei copii temporare a website-ului dvs., pe care puteti efectua ce schimbari doriti inainte de a le implementa pe website-ul live. (cititi in acest sens mai multe in articolul nostru: Este util un mediu de testare pentru websitul dvs.?)

 

Softaculous nu este doar un one-click installer, ci este cel mai popular si mai utilizat software. Exista peste 400 de scripturi/aplicatii (inclusiv WordPress, Magento, Drupal, phpBB, etc.) pe care le puteti gazdui pe serverele HostX si pe care le puteti instala rapid prin intermediul Softaculous.

Un alt beneficiu al utilizarii Softaculous este si crearea unui mediu de staging, adica crearea unei copii temporare a website-ului dvs., pe care puteti efectua ce schimbari doriti. Aceasta caracteristica (crearea unui mediu de testare) este disponibila acum pentru toate abonamentele HostX de gazduire web specializate WordPress, PrestaShop si Magento pentru a va ajuta sa economisiti timp si sa rezolvati problemele intampinate in gestionarea instalarilor staging si live.