Un registru de domenii este autoritatea oficiala (baza de date) care detine toate informatiile despre un anumit domeniu de nivel superior sau extensie (TLD). Registrul se ocupa si cu inregistrarea domeniilor pentru un anumit domeniu de nivel superior (TLD).

Fiecare TLD este asociat cu un registru care contine o inregistrare pentru fiecare nume de domeniu inregistrat cu extensia respectiva respectiv. Sistemul numelor de domenii (DNS – Domain Name System) consulta registrul TLD pentru a obtine nameserverele autorizate pentru numele de domeniu inregistrate sub acel TLD.

Un registru de domenii furnizeaza servicii directe doar catre registrari (asa cum este compania noastra HostX, care are dreptul de a oferi servicii de inregistrare si de administrare a domeniilor .ro.).

RoTLD este autoritatea oficiala (registrul) care administreaza domeniile .ro. RoTLD se asigura ca fiecare domeniu .ro inregistrat este disponibil online si ca acesta este inregistrat o singura data la nivel mondial. O particularitate RoTLD este faptul ca registrul romanesc vinde domenii web si catre utilizatorii finali spre deosebire de alte registre care vand doar catre registrari autorizati.

Cititi mai multe despre RoTLD in articolul nostru: Ce este RoTLD?