A avea un magazin online WooCommerce rapid poate ajuta la retinerea clientilor si la prevenirea pierderii vanzarilor. Desi ati putea crede ca imbunatatirea experientei utilizatorilor vine cu mai multe date analitice despre utilizatori si includerea unor instrumente precum personalizarea si chatul live, de fapt aceste instrumente si analize va pot incetini site-ul. Pe de alta parte, cresterea vitezei de incarcare a magazinului dvs. va poate afecta pozitiv SEO prin imbunatatirea experientei utilizatorului. Cu totii stim ca orice intarziere, chiar si de 1 secunda creste rata de respngere (bounce rate), vizitatorii vor pleca de pe site, ducand la pierderi de venituri. In acest articol va vom da cateva solutii pentru a avea un magazin online WooCommerce mai rapid, si care nu necesita mult timp, efort sau costuri pentru implementare.

Solutii pentru un magazin online WooCommerce mai rapid

1. Testati viteza de incarcare a website-ului

Pentru a creste viteza de incarcare, trebuie sa testati viteza actuala a magazinului dvs. online WooCommerce. Acest lucru poate fi necesar sa il faceti permanent, pe masura ce faceti modificari si optimizati site-ul WooCommerce. Testand viteza, puteti fi sigur ca imbunatatirile aduse functioneaza.

Daca doriti o abordare simpla pentru a testa viteza paginii web, incercati WebPageTest.

La fel, PageSpeed Insights de la Google analizeaza continutul unei pagini si ofera sugestii pentru a face pagina mai rapida. Include protocoale si standarde, precum si cele mai bune practici de performanta.

2. Asigurati-va ca utilizati o tema care se incarca rapid

O tema WooCommerce atractiva vizual, cu multe functii incorporate, va imbunatati experienta utilizatorului. Insa toate aceste caracteristici necesita timp pentru a se incarca.

Alegerea unei teme WooCommerce pentru magazin online care se incarca rapid poate fi relativ simpla. Inainte de a alege o tema, luati in considerare toate functiile pe care doriti sa le includeti in magazinul dvs. online. Notati aceste caracteristici si evaluati-le  in functie de necesitate. Acest lucru va ajuta sa va puneti in locul utilizatorului si va va ajuta sa includeti doar ceea ce este necesar pentru acesta.

Asigurati-va ca tema dvs. este pe deplin compatibila cu WooCommerce – si ca este o tema configurata pentru comertul electronic.

3. Evaluati pluginurile, widget-urile si resursele externe existente

Pentru a vedea ce solutii aveti pentru un magazin online WooCommerce mai rapid, aruncati o privire la pluginurile, widget-urile si resursele externe. Pluginurile pot ajuta la imbunatatirea performantei. Widgeturile si instrumentele de partajare va pot conecta site-ul WooCommerce la retelele sociale. Resursele externe pot face site-ul dvs. sa arate grozav, dar imbunatatesc experienta utilizatorului?

Resursele externe, cum ar fi scripturile, foile de stil, fonturile sau chiar Google Analytics ar putea parea sa va ajute la organizarea site-ului. Cu toate acestea, nu este intotdeauna posibila optimizarea performantei pentru aceste resurse externe, iar acestea pot incetini site-ul dvs.

Pentru un magazin online WooCommerce mai rapid, luati in considerare inlocuirea widgeturilor pe retelele sociale cu butoane simple de partajare. Aceste butoane de partajare impiedica adaugarea de solicitari HTTP suplimentare si limiteaza dependenta interna de interogarile DNS.

Pluginurile pot fi utile in unele domenii, dar in altele mai putin. Luati in considerare pluginuri pentru comprimarea imaginilor, imbunatatirea optiunilor de finalizare a comenzii si de livrare, reducerea ratei de abandon al cosului de cumparaturi si cresterea vanzarilor. De asemenea, pluginurile va pot curata baza de date a magazinului WooCommerce – iar un plugin poate automatiza acest proces (WP-Optimize). Curatarea bazei de date poate creste, de asemenea, viteza de incarcare a site-ului. Instalati doar pluginuri esentiale si verificati viteza acestora.

4. Snippets – o modalitate excelenta de a va face magazinul WooCommerce mai rapid

Fragmentele de cod sunt fundamentul modificarilor WooCommerce facute usor. Cu pluginul Code Snippets puteti descarca si instala cu usurinta fragmente de cod create de altii sau va puteti crea propriile dvs. snippet-uri.

Exista o serie de moduri in care fragmentele de cod va pot ajuta sa aveti un magazin online WooCommerce mai rapid, inclusiv adaugarea de functionalitati la magazinul dvs. sau prin dezactivarea taskurilor, zonelor sau widget-urilor care nu sunt utilizate. Dezactivarea sau eliminarea elementelor neutilizate este importanta deoarece acestea utilizeaza resursele backend si pot afecta performanta magazinului dvs.

5. Dezactivarea sau limitarea numarului de revizii

Verificarea reviziilor (revision checks) pot incetini magazinul dvs. WooCommerce daca ati adaugat extensii si ati creat un revision check implicit pe paginile produselor. Extensiile va pot ajuta, dar luati in considerare evaluarea performantei extensiilor pentru a va asigura ca sunt relevante si necesare. Este posibil sa puteti accelera site-ul dvs. WooCommerce prin inlocuirea unor extensii cu cod echivalent. Inlocuirea extensiilor cu codul echivalent poate creste, de asemenea, performanta.

Verificarea reviziilor pe site-urile WooCommerce va permit sa reveniti si sa vizualizati modificarile aduse paginilor produselor. Desi acestea sunt grozave, daca faceti doar modificari minore, cum ar fi schimbarea unui cuvant sau doua, acele copii revizuite ale paginii originale ale produsului maresc si incetinesc performanta WooCommerce. Luati in considerare dezactivarea sau limitarea numarului de revizii.

6. Dezactivarea elementelor inutile (emoji, siruri de interogare)

Emoji-urile pot fi foarte distractive, dar pot incetini site-ul dvs. WooCommerce. Este posibil sa nu doriti in mod special ca utilizarea emoji-urilor sa fie disponibila. In consecinta, le puteti elimina ca optiune.

Daca ati rulat vreodata un test de performanta GTMetrix sau Pingdom in magazinul dvs., este posibil sa fi vazut o sugestie de „eliminare a sirurilor de interogari din resursele statice” (remove query strings from static resources). Acest lucru se datoreaza faptului ca unele servere si servere proxy nu pot stoca in cache sirurile de interogari, iar eliminarea acestora poate face magazinul dvs. WooCommerce mai rapid.

7. Marketing afiliat (reclame si produse)

Pentru afisarea de reclame, luati in considerare utilizarea unei singure retele, sau gazduiti dvs. imaginile. Astfel, aveti control asupra plasarii anunturilor, puteti optimiza imaginile si puteti reduce interogarile DNS.

8. Comprimati imaginile

Imaginile pot fi o parte cheie a unui site de comert electronic. Dar imaginile pot incetini semnificativ site-ul dvs. Luati in considerare comprimarea imaginilor inainte de a le incarca pe site-ul dvs. Utilizati formatul JPG pentru fotografii si imagini de inalta rezolutie unde aveti nevoie de multe detalii. Utilizati PNG-uri pentru pictograme, logo-uri, ilustratii si imagini transparente. Pentru animatii, folositi GIF-uri.

Cititi si: WebP: Ce este si de ce sa il folositi?

9. Utilizati DNS Prefetch

DNS Prefetch este o optiune care permite site-ului dvs. sa rezolve in prealabil domeniile pentru timpi de incarcare mai rapizi. Cand activati DNS Prefetch, veti furniza o lista de domenii la care va conectati sau redirectionati de obicei. Dupa ce acele domenii s-au rezolvat, intarzierile in rezolvarea lor din nou sunt eliminate.

10. Alegeti o platforma de gazduire web care va face magazinul WooCommerce mai rapid

Toate aceste solutii pentru un magazin online mai rapid au potential de a creste viteza de incarcare a site-ului WooCommerce. Insa un rol decisiv in viteza de incarcare a unui magazin online WooCommerce il are serviciul de gazduire web.

De exemplu, planurile de gazduire web optimizata pentru WooCommerce oferite de HostX unt special concepute pentru a livra o performanta de pana la 30 de ori mai mare fata de serviciile de web hosting standard. Fata de un abonament de gazduire standard, un pachet optimizat pentru WooCommerce este gazduit pe o platforma hardware si software diferita, cu performante mult superioare. Procesoarele platformelor WordPress/WooCommerce ruleaza la o frecventa cu cel putin 50% mai mare decat a pachetelor standard pe o platforma hardware de ultima generatie, generand performante de neegalat.

Mai mult, HostX elimina necesitatea multor plugin-uri utilizate de site-urile WordPress/WooCommerce. Planurile noastre de gazduire web WordPress ofera functionalitati utile incorporate, sunt optimizate pentru usurinta in utilizare si va asigura ca site-ul dvs. este securizat si functioneaza optim. Acestea includ caracteristici precum:

  • Staging & website cloning (pentru crearea unui mediu de testare a modificarilor inainte de a le publica pe website-ul live)
  • LiteSpeed WS + LSCache (pentru livrarea continutului dinamic sau static)
  • Mentenanta website (pachete selectate)
  • Business Email Lite (SmarterMail Enterprise – solutie avansata de comunicare)
  • ElasticSearch (motor de cautare pe website cu functionalitati avansate)
  • Protectie antimalware in timp real cu Imunify360

Pentru a afla mai multe despre ce solutii va ofera HostX pentru un magazin online WooCommerce mai rapid, aruncati o privire la pachetele noastre de gazduire web WooCommerce!