Daca sunteti novice in domeniul WordPress probabil va intrebati: Ce este un plugin WordPress? Este o intrebare relativ comuna dar in acelasi timp una esentiala deoarece pluginurile sunt un element important pentru orice site WordPress.

Ce este un plugin WordPress si cum functioneaza?

Un plugin WordPress este  un fragment de cod care „se conecteaza” (plug) la site-ul WordPress gazduit de dvs. In termeni umani, asta inseamna ca un plugin WordPress este „ceva” care adauga functionalitati noi site-ului WordPress sau extinde functionalitatile existente pe site-ul dvs.

Pluginurile pot realiza lucruri mai mult sau mai putin importante, de la mici ajustari la modificari masive ale site-ului dvs. De exemplu, unele pluginuri pot   transforma site-ul dvs. WordPress intr-un magazin de comert electronic (pluginul WooCommerce), o retea sociala sau un forum complet functional. Unele pluginuri pot adauga  un feed Instagram (Spotlight) sau va pot ajuta pentru a imbunatati performanta website-ului dvs. (Query Monitor) sau pentru a-l ajuta sa se claseze mai bine in motoarele de cautare precum Google (YoastSEO).

Cum functioneaza plugin-urile?

Pentru a incepe sa utilizati pluginuri WordPress pe website-ul dvs., trebuie:

  • sa gasiti un plugin WordPress care va este util
  • sa instalati acel plugin pe website-ul dvs. WordPress
  • sa configurati pluginul in panoul de control WordPress

Puteti folosi pluginuri WordPress daca ati optat pentru WordPress.com?

Pentru majoritatea utilizatorilor, raspunsul este „Nu”- nu puteti folosi pluginuri WordPress in platforma WordPress.com. Pluginurile sunt un serviciu de care pot beneficia numai utilizatorii care folosesc WordPress auto-gazduit, adica WordPress.org.

Recent, aceasta politica a fost modificata usor permitand utilizatorilor WordPress.com – Business Plan sa instaleze pluginuri terte. Totusi, utilizatorul mediu WordPress.com nu isi poate instala propriile plugin-uri.

Gasirea si gestionarea pluginurilor WordPress pentru site-ul dvs.

Acum ca stiti ce este un plugin WordPress, sa vedem unde le puteti gasi si cum le puteti adauga pe site-ul dvs. web.

Unde gasiti Pluginuri WordPress

Puteti gasi pluginuri WordPress in cateva locuri, in functie de ceea ce doriti – pluginuri gratuite sau premium. In cazul pluginurilor gratuite, puteti instala si utiliza pluginul fara a plati nimic desi uneori anumite functii sunt blocate sau incomplete. Pe de alta parte, pluginurile premium  costa bani dar adesea ofera functii mai bune.

Iata cateva dintre cele mai bune locuri pentru a gasi pluginuri WordPress:

  • WordPress.org – directorul oficial de pluginuri WordPress si unul dintre cele mai bune locuri pentru a gasi pluginuri WordPress gratuite.
  • Code Canyon – un director mare de pluginuri WordPress exclusiv premium.
  • Dezvoltatori terti – multi dezvoltatori vand pluginuri numai prin propriile lor site-uri – cautarea pe Google este adesea o modalitate buna de a gasi pluginuri.
  • De asemenea, puteti cauta in directorul de pluginuri WordPress.org direct din panoul de control WordPress, accesand Plugins → Add New.

ce este plugin WordPress

Ce trebuie sa luati in considerare inainte de a instala pluginuri WordPress

Deoarece instalarea unui plugin WordPress implica adaugarea unui cod terta parte pe site-ul dvs. WordPress este important sa fiti atenti la ce pluginuri instalati.

Pluginul gresit ar putea:

  • Cauza o eroare pe site-ul dvs.
  • Introduce o vulnerabilitate neintentionata care dauneaza securitatii website-ului dvs. WordPress
  • Incetini website-ul dvs.
  • Introduce in mod intentionat cod malitios pe website

Pentru a evita aceste probleme:

  • Incercati sa utilizati pluginuri de la dezvoltatori de renume sau directoare (cum ar fi WordPress.org sau Code Canyon)
  • Cititi recenziile si verificati cat de popular este un plugin inainte de a-l instala
  • Verificati ultima data cand un plugin a fost actualizat pentru a va asigura ca este inca intretinut

Desi aceasta abordare nu este una 100% sigura  este recomandata ca modalitate de baza de a va asigura ca instalati numai pluginuri WordPress de calitate.

Cum instalati un plugin WordPress

Exista cateva moduri diferite de a instala pluginuri WordPress. De cele mai multe ori  puteti instala pluginuri WordPress direct din panoul de control WordPress. Alternativ, le puteti instala manual (prin FTP), iar aceasta poate fi o modalitate mai rapida de a instala pluginuri.

Cum actualizati un plugin WordPress

Actualizarea tuturor pluginurilor este esentiala pentru a va mentine site-ul functional si sigur.

Ca si in cazul instalarii pluginurilor WordPress puteti actualiza pluginurile WordPress direct din panoul de control WordPress (in majoritatea cazurilor).

Exista si modalitati de a va actualiza automat pluginurile desi va recomandam sa actualizati manual pluginurile astfel incat sa aveti mai mult control asupra momentului in care au loc aceste operatiuni.

Cum stergeti / dezactivati un plugin WordPress

La fel ca si in cazul instalarii si actualizarii unui plugin WordPress, procesul este simplu si poate fi realizat in intregime din panoul de control WordPress.

Cate pluginuri WordPress puteti instala?

Pe masura ce va familiarizati mai bine cu WordPress, probabil ca veti intalni utilizatori care va vor recomanda sa nu instalati prea multe plugin-uri WordPress pentru a evita „incetinirea site-ului”.

Ideea ca mai multe plugin-uri WordPress echivaleaza cu un site mai lent nu este neaparata adevarata din punct de vedere tehnic… dar este totusi un concept util pentru incepatori util de retinut.

Ceea ce este mai important decat numarul brut de pluginuri WordPress este ceea ce „face” fiecare plugin, respectiv cat de bine este programat fiecare plugin. Ca incepator, probabil ca nu aveti cunostintele de programare necesare pentru a evalua impactul fiecarui plugin individual.

Din acest motiv, este totusi o idee buna sa instalati numai pluginuri de care aveti cu adevarat nevoie. Nu instalati  un plugin doar dintr-un capriciu pentru ca credeti ca arata grozav.

Securitatea pluginurilor WordPress

Majoritatea pluginurilor sunt instrumente excelente pentru site-ul dvs. Cu toate acestea, oricine poate crea un plugin si il poate face disponibil online, ceea ce inseamna ca si calitatea poate varia. Aceste pluginuri pot dauna securitatii site-ului dvs., facilitand accesul hackerilor si spammerilor, pe langa afectarea altor caracteristici de pe website.

Pentru a evita aceste probleme, este important sa descarcati pluginuri numai din surse de renume.

 

HostX elimina necesitatea multor plugin-uri utilizate de site-urile WordPress. Planurile noastre de gazduire web WordPress ofera functionalitati utile incorporate, sunt optimizate pentru usurinta in utilizare si va asigura ca site-ul dvs. este securizat si functioneaza optim. Acestea includ caracteristici precum:

  • Staging & website cloning (pentru crearea unui mediu de testare a modificarilor inainte de a le publica pe website-ul live)
  • LiteSpeed WS + LSCache (pentru livrarea continutului dinamic sau static)
  • WordPress Site Care (mentenanta website)
  • Business Email Lite (SmarterMail Enterprise – solutie avansata de comunicare)
  • ElasticSearch (motor de cautare pe website cu functionalitati avansate)
  • Protectie antimalware in timp real cu Imunify360

Pentru a afla mai multe despre ce poate face HostX pentru site-ul dvs. web WordPress sau pentru magazinul dvs. online construit cu WooCommerce, consultati planurile noastre de gazduire web optimizata pentru WordPress si WooCommerce!