In ultimii ani competitia din mediul online a devenit tot mai acerba. Performantele websitului dvs. sunt extrem de importante; in lipsa lor veti fi penalizat de motoarele de cautare, traficul va scadea si veti pierde clienti. In mediul online, este extrem de important sa va asigurati ca website-ul dvs. este conform asteptarilor audientei dvs.

Iata principalele cauze care pot duce la performante scazute ale website-ul dvs:

#1 : Motoarele de cautare nu indexeaza website-ul dvs.

Majoritatea clientilor ajung pe website-ul dvs. prin intermediul Google sau al altor motoare de cautare. La baza succesului pentru gasirea website-ului dvs. in motorul de cautare Google se afla un proces numit indexare. Daca un motor de cautare nu poate indexa website-ul dvs. nu il va include in indexul sau si nu veti fi gasit la cautari. Motoarele de cautare indexeaza website-urile folosind un software specializat (roboti) care verifica frecvent paginile websiturilor.

Motoarele de cautare acceseaza initial paginile de casa (home page) inaintand apoi catre link-urile interne. Fiecare pagina din website, inclusiv paginile de blog sau imaginile sunt indexate.

Daca website-ul dvs. nu este inclus in procesul de crawl sau indexat, exista posibilitatea ca website-ul dvs. sa fie configurat in asa fel incat sa blocheze indexarea in motoarele de cautare. Aceasta situatie poate aparea si in cazul in care anumite pagini sau sectiuni sunt ascunse si nu sunt disponibile pentru indexare. Indexarea este primul pas catre un trafic mai mare!

Solutia: Pentru a verifica daca website-ul dvs. este indexat de motoarele de cautare, puteti inregistra website-ul dvs. in Google Search Console. Aceasta platforma va ofera date cu privire la starea website-ului si motivele pentru care website-ul nu este indexat si ce ar trebui sa faceti pentru a rezolva acest aspect. Google Search Console va ajuta sa monitorizati, gestionati si imbunatati website-ul.

#2: Site-ul este indexat dar nu apare in rezultatele cautarilor

Chiar daca website-ul dvs. a trecut de procesul de crawling, nu este sigur ca acesta va aparea in rezultatele motorului de cautare. Daca website-ul dvs. nu apare in primele pagini ale rezultatelor cautarilor acesta nu va fi observat de posibilii vizitatori sau clienti. Persoanele care utilizeaza motoarele de cautare prefera sa acceseze primele rezultate ale cautarilor, in general cele afisate in primele 2 pagini ale rezultatelor cautarii. Daca website-ul dvs. nu apare in primele pagini de rezultate este necesar sa lucrati mai mult in acest sens.

Solutia: Daca doriti mai mult trafic pe website-ul dv. din motoarele de cautare, este foarte importanta afisarea acestuia intre primele rezultate ale cautarilor. Este important sa tineti cont de optimizarea si imbunatatirea website-ului dvs. in motoarele de cautare. Website-ul dvs. ar trebui sa aiba backlink-uri de la alte website-uri cu o autoritate mai mare; linkurile vor ajuta la imbunatatirea autoritatii domeniului website-ului dvs. si va asigura o mai buna indexare in motoarele de cautare. Atat optimizarea in pagini cat si optimizarea off-page sunt la fel de importante. Procesul de optimizare pentru motoarele de cautare nu este rapid, acest lucru se face pe termen lung si in mod constant si este necesar sa tineti cont de bunele practici SEO.

#3. Utilizatorii ajung website, dar acesta este prea lent

Daca sunt vizitatori care ajung pe website-ul dvs. insa acesta se incarca foarte lent, cel mai probabil vor pleca de pe website.  Daca dvs. ati accesa un website foarte lent unde ar trebui sa asteptati foarte mult timp ca acesta sa se incarce iar navigarea ar fi greoaie, cu siguranta ati renunta  si probabil ca nici nu ati mai incerca nici ulterior sa accesati acest website. Un website care se incarca lent va avea cu siguranta un impact negativ asupra vizitatorilor, asupra increderii clientilor si implicit asupra conversiilor.

Solutia: Sunt foarte multe motive care duc la incarcarea lenta a website-ului dvs.. In primul rand trebuie sa va asiguati ca toate imaginile incarcate pe website sunt optimizate corespunzator. Va recomandam sa verificati dimensiunea si rezolutia imaginilor incarcate pe website si sa puneti accent pe salvarea imaginilor optimizate pentru web. Un alt aspect foarte important este alegerea celui mai bun pachet de hosting care sa foloseasca servere SSD cu suficiente resurse de spatiu, procesor, RAM pentru cea mai buna viteza de incarcare si buna functionare a site-ului. In cazul in care website-ul dvs. functioneaza lent pe platforma  actualului furnizor de servicii web va recomandam sa alegeti un pachet de hosting optimizat oferit de HostX.ro. Puteti folosi si Google Page Insights tool pentru a verifica modul de incarcare al website-ului dvs (performantele). si verifica unde anume trebuie sa aplicati optimizari.

#4. Website-ul nu se afiseaza corect pe toate device-urile

In ultima perioada modul de navigare online s-a modificat foarte mult. Website-ul dvs. nu este accesat doar de pe un desktop sau laptop, in ultima perioada website-urile sunt mult mai accesate de pe dispozitive mobile: tablete, telefoane mobile sau console. Predominant, cei mai multi utilizatori folosesc telefoanele mobile in navigarea pe Internet. Acest lucru inseamna ca daca website-ul dvs. nu este responsive si optimizat pentru dispozitivele mobile, puteti pierde foarte multa audienta.

Solutia: Este foarte important ca website-ul dvs. sa aiba un design responsive pentru a functiona optim pe toate device-urile. In cazul in care utilizati WordPress va recomandam sa utilizati o tema responsive si sa testati site-ul dvs. utilizand Google mobile-friendly test. Aceasta actiune va ajuta sa identificati elementele de care trebuie sa tineti cont in optimizarea site-ului dvs. pentru dispozitivele mobile.

#5. Este foarte greu sa gasiti ceva pe website

Un alt aspect foarte important pentru website-ul dvs. este usurinta navigarii in website si gasirea cu usurinta a informatiilor dorite. In cazul in care oamenii cauta o informatie anume pe website iar acest proces este greoi si solicita foarte mult timp, acestia in mod evident vor parasi website-ul dvs. si vor incerca sa gaseasca informatia cautata pe un alt website.

Solutia: Pastrati un design simplu si curat unde toate optiunile si categoriile sunt clar structurate si usor de identificat de utilizatori. Puteti implementa elemente precum: cautarea in site, utilizarea unei harti a website-ului si afisarea unor produse / articole relevante. Asigurati-va ca toate link-urile interne sunt functionale. 

Concluzie

Factorii prezentati mai sus pot avea un impact major in performanta website-ului dvs. In cazul in care website-ul dvs. nu are performantele dorite de dvs. sau de catre utilizatori, este important sa investiti in rezolvarea elementelor prezentate mai sus, prin update-uri periodice si investitii minime, deoarece afacerea dvs. online va avea doar de castigat.