Am discutat intr-un alt articol despre diferentele dintre update si upgrade. In acest articol vom analiza putin mai in detaliu si vom explica ce inseamna o actualizare software. Mai exact, vom vedea ce inseamna software update si software upgrade si cand aveti nevoie de fiecare dintre acestea.

Probabil ca niciodata nu v-ati gandit prea mult la notificarile de actualizare software (update notifications). Apoi, intr-o zi, primiti o solicitare  care va cere sa finalizati un „upgrade de software”. De ce a schimbat furnizorul cuvantul utilizat? Este ceva diferit fata de pana acum?

Pe scurt, nu. Desi suna (si se citesc) oarecum similar si ambele implica modificari ale produsului, ele detaliaza aspecte distincte ale intretinerii software-ului. Diferenta dintre update software si upgrade software este precum diferenta dintre intretinerea bicicletei vechi si cumpararea uneia noi.

Deci, care sunt exact diferentele dintre software update si software upgrade si de ce sunt acestea importante?

 

Software update

Update-urile de software sunt o modalitate prin care dezvoltatorii de software pot ajusta un produs pentru a-l face mai bun. Acestea aduc imbunatatiri mici, frecvente, mai degraba decat schimbari majore. Spre deosebire de un upgrade de software, un update are nevoie de programul software existent pe care il utilizati pentru a functiona.

Aceste tipuri de actualizari software (update) ruleaza uneori automat in fundal. Alteori, actualizarile de software (denumite in mod obisnuit „patch-uri”) vin sub forma unui download gratuit. Acestea sunt de obicei necesare pentru ca produsul dvs. sa continue sa ruleze cu succes.

Acest lucru se datoreaza faptului ca update-urile de software abordeaza orice probleme de securitate nou gasite, remediaza erori descoperite recent si adauga suport pentru drivere si hardware nou. Ele modifica si imbunatatesc modul in care functioneaza programul, dar nu il modifica in mod fundamental.

Mai simplu spus, update-urile software repara si modifica programul actual de software in mod regulat. Sunt echivalentul software al mentinerii vechii biciclete in stare buna. Este in continuare aceeasi bicicleta, dar care pur si simplu functioneaza mai bine.

Cand aveti nevoie de un UPDATE de software

  • Cand doriti sa va protejati impotriva riscurilor de securitate

Avand un software invechit, fara actualizari, creste riscul unei brese de securitate. Fara actualizari de software, produsul dvs. ar putea fi mai vulnerabil la amenintarile de securitate. Actualizarile sunt o modalitate de a implementa remedieri si masuri de protectie pentru a ajuta la reducerea acestor riscuri.

  • Pentru a remedia erorile si imbunatati functionalitatea

Software-ul pe care il utilizati este trecut prin teste riguroase inainte sa il cumparati si sa il descarcati. Dar,  unele erori si alte probleme de functionare pot fi gasite ulterior lansarii. Actualizarile software rezolva aceste probleme si va mentin programul functional, fara probleme.

 

Software upgrade

Un upgrade de software este putin diferit. In loc sa se bazeze pe programul dvs. existent, o actualizare de software este o versiune noua a produsului software in intregime. Este ca si cum ati cumpara o bicicleta noua de aceeasi marca ca si cea veche dar cu noi imbunatatiri deja adaugate, deci de generatie mai noua. O serie de functionalitati noi  o fac o bicicleta superioara celei vechi.

Un software upgrade  inlocuieste vechiul produs. Actualizarile sunt utilizate pentru modificari semnificative si imbunatatiri majore ale versiunii dvs. actuale a programului. Poate avea o interfata de utilizator revizuita sau un set interesant de functii noi sau modificari structurale esentiale.

In timp ce update-urile sunt adesea mici si gratuite, rareori necesitand multa atentie, un upgrade de software este un proces mult mai amplu. Spre deosebire de update-uri, upgrade-urile nu sunt intotdeauna obligatorii sau necesare pentru ca un program sa continue sa ruleze. Un upgrade poate implica o noua achizitie sau un nou pret al sistemului. Din acest motiv, companiile vor oferi adesea clientilor existenti stimulente pentru a-si actualiza software-ul. De exemplu, ar putea reduce costul upgrade-ului sau ar putea sa nu mai continue dezvoltarea programul lor vechi.

Cand aveti nevoie de un UPGRADE de software

  • Cand dorit sa obtinetii functii noi si functionalitati imbunatatite

Un upgrade de software implica de obicei o versiune mai buna decat versiunea anterioara. Va avea mai multe functii, va incorpora noi tehnologii si dezvoltari si va functiona mai usor si mai rapid. Acestea pot veni cu o usurinta imbunatatita de utilizare sau chiar pot include o modalitate de a economisi energie si de a imbunatati consumul de energie.

  • Pentru a continua sa primiti actualizari

Dupa un timp, companiile de software nu vor mai accepta versiuni mai vechi de software. Aceasta inseamna ca software-ul vechi nu va mai fi compatibil cu hardware-ul si sistemele de operare pe care le utilizati. De asemenea, inseamna ca software-ul mai vechi va fi mai putin sigur impotriva hackerilor si a programelor malware decat upgrade-ul.

 

Un upgrade de software este mai mult decat o actualizare ampla: inlocuieste complet vechiul program. Upgrade-urile inseamna ca obtineti ceva mai bun. Update inseamna „repararea” a ceea ce aveti deja.

Cel mai important, atat actualizarile software si upgrade-urile software afecteaza ambele performanta produsului si sunt esentiale pentru securitate, compatibilitate hardware si o experienta fara probleme.