Cand actualizati serverele de nume pentru un domeniu poate dura pana la 24-48 de ore pentru ca modificarea sa intre in vigoare. Aceasta perioada se numeste propagare DNS.

Propagare DNS” inseamna timpul necesar actualizarilor facute inregistrarilor DNS pentru a avea efect deplin pe toate serverele de pe Internet. Modificarile nu intra in vigoare instantaneu deoarece nameserverele stocheaza informatii despre inregistrarile DNS in cache-ul DNS pentru o anumita perioada de timp inainte de reimprospatare (refresh).

Domeniul dvs. nu se va confrunta cu perioade de nefunctionare din cauza modificarilor inregistrarilor planificate corespunzator. Insa datorita cache-urilor DNS de diferite niveluri, dupa schimbarea serverelor de nume, unii dintre vizitatorii dvs. ar putea fi in continuare directionati catre vechiul dvs. server pentru un timp in timp ce altii pot vedea site-ul web de pe noul server la scurt timp dupa schimbare.

Intervalul de propagare DNS

Nu exista o perioada de timp stabilita pentru propagare dar modificarile DNS se propaga de obicei in cateva ore. Uneori, poate dura pana la 72 de ore.

Mai multi factori determina intervalul de timp pentru propagare, inclusiv furnizorul dvs. de servicii de internet (ISP), registrul domeniului dvs. si valorile Time to Live (TTL) ale inregistrarilor dvs. DNS.

Cum afecteaza furnizorii de servicii de internet (ISP) timpii de propagare a DNS?

Cand introduceti o adresa URL in bara de adrese, o solicitare este mai intai transmisa unui resolver recursiv DNS local (cunoscut si sub numele de recursor sau resolver), care este de obicei atribuit de un ISP. Solicitarea trece apoi la mai multe servere diferite inainte de a ajunge la un server de nume autorizat care detine raspunsul final pentru cererea initiala. Atunci cand furnizorii de servicii de internet ignora valorile TTL si pastreaza inregistrarile in cache dupa ce inregistrarile au expirat, propagarea poate incetini semnificativ.

Cum afecteaza Registrul de nume de domeniu viteza de propagare a DNS?

Cand faceti modificari la nameserverul autorizat al domeniului dvs., modificarile trebuie sa intre in vigoare si in domeniul de nivel superior (TLD) si serverele radacina (root). Cand schimbati furnizorul, asteptarea a 72 de ore inainte de a sterge inregistrarile de la furnizorul anterior sau de a intrerupe serviciul poate ajuta la atenuarea intarzierilor.

Cum afecteaza TTL propagarea globala a DNS?

Indiferent daca un ISP ignora sau nu TTL in inregistrarile DNS, valorile TTL inca afecteaza propagarea. Cu cat este setat mai mare TTL, cu atat va dura mai mult propagarea.

De exemplu, atunci cand faceti o modificare a unei inregistrari DNS cu un TTL de 86.400 de secunde (24 de ore), toate serverele vor continua sa furnizeze utilizatorilor finali informatiile vechi pana la sfarsitul acestei perioade de 24 de ore. Odata ce TTL a expirat, serverele vor face o noua solicitare DNS pentru a extrage orice informatii noi.

TTL-urile mai mici (intre 30 si 300 de secunde) sunt recomandate pentru cei cu domenii care fac actualizari regulate ale inregistrarilor DNS. In aceste cazuri, un TTL ridicat este un dezavantaj, mai ales cand un ISP ignora valorile TTL. Pentru serviciile esentiale, este recomandabil sa setati TTL la 30 de secunde, cea mai mica valoare recunoscuta de multi resolveri. Daca doriti sa setati TTL pentru mai putin de 30 de secunde, faceti mai intai o inregistrare de test pentru a va asigura ca resolverul o recunoaste.

Verificarea online a propagarii DNS va poate asigura ca modificarile inregistrarilor DNS s-au propagat la nivel global. Pentru rezultate cat mai precise, va recomandam sa efectuati o verificare pe mai multe astfel de instrumente de verificare online.

Astfel, urmatoarea data cand veti schimba nameserverele pentru numele de domeniu web, veti sti ce inseamna propagarea DNS si cat trebuie sa asteptati pentru a avea efect.