Deschiderea browserului si navigarea pe Internet este un proces prin care tastati nume de domenii si accesati pagini web. In culise insa, solicitarile dvs. comunica cu servere din intreaga lume  care localizeaza adresa IP potrivita pentru a va returna pagina dorita.  Acest sistem prin care introduceti nume de domenii in browser si accesati pagini web se numeste Domain Name System (DNS) si utilizeaza nameservere. Vom detalia in continuare ce sunt nameserverele si de ce aveti nevoie de acestea.

Nameserverele ajuta la navigarea pe Internet prin „traducerea” unui nume de domeniu intr-o adresa IP. Poate parea o informatie neesentiala pentru utilizatorul mediu de Internet dar daca administrati un site web ar trebui sa stiti ce sunt nameserverele.

A intelege ce sunt nameserverele si toate inregistrarile aferente pe care le influenteaza va poate ajuta sa va administrati mai bine site-ul web. Gestionarea corecta a nameserverelor va asigura ca traficul va „circula” fara efort catre site-ul dvs. web.

Ce sunt nameserverele?

Un nameserver  este un server conceput pentru a traduce numele de domenii in adrese IP. Gestioneaza interogarile clientilor, cum ar fi un computer sau o tableta, pe serverele DNS pentru a afla locatia unui nume de domeniu si a serviciilor sale .

Orice server care ruleaza software DNS poate fi considerat un nameserver insa termenul este folosit in mod obisnuit pentru a desemna serverul unui furnizor de gazduire web unde se gestioneaza si mentin numele de domenii pentru clientii sai.

Nameservere vs DNS

Exista anumite confuzii legate de nameservere si sistemul de nume de domeniu (DNS). Ca sa clarificam, nameserverele alcatuiesc DNS-ul.

DNS inseamna „sistem de nume de domenii”, iar inregistrarile DNS contin informatii despre adresele IP corespunzatoare domeniilor. Un nameserver este o biblioteca iar inregistrarile DNS sunt catalogul.

Procesul de actualizare a inregistrarilor DNS este diferit pentru fiecare gazda web. Majoritatea registratorilor de domenii si a furnizorilor de gazduire web au resurse care sa va ghideze in acest proces.

Care este functia unui nameserver in cadrul DNS?

DNS este denumit frecvent agenda telefonica a Internetului. DNS este compus din nameservere care conecteaza adrese IP la nume de domenii. Aceasta ne scuteste de memorarea sirurilor de numere atunci cand dorim sa vizitam site-ul nostru preferat. In acele cateva milisecunde necesare pentru a incarca o pagina web, DNS functioneaza in culise.

Cand introduceti o adresa URL in browser, cum ar fi exemplu.ro, adresa URL se imparte in sectiuni. „.com” ne conduce la un nameserver TLD (domeniu de nivel superior), care apoi indreapta interogarea catre nameserverul care contine domeniul „exemplu.ro”. Apoi, aceste informatii sunt readuse in browserul dvs.

Inregistrari DNS

Merita mentionata importanta inregistrarilor DNS, care sunt precum intrarile din agenda telefonica a DNS-ului. Inregistrarile DNS multiple au scopuri diferite pe site-ul dvs. web:

  • O inregistrare (Address Record): va directioneaza domeniul sau subdomeniul catre o adresa IP
  • Intrare MX (Mail Exchanger): Trimite emailul asociat unui anumit domeniu web catre un anumit mailserver
  • CNAME (Canonical Name): Conecteaza un domeniu sau subdomeniu la un alt nume de domeniu

De ce nameserverele sunt importante pentru site-ul dvs. web?

Va intrebati ce importanta au nameserverele pentru site-ul dvs. web? Trebuie sa stiti ca atunci cand creati un website pe care doriti ca oamenii sa il gaseasca online nameserverele faciliteaza acest lucru.

Un nameserver este locatia site-ului dvs. web. La fel cum proprietarul unui magazin fizic isi cunoaste adresa, la fel ar trebui si dvs. sa va cunoasteti nameserverul.

De exemplu, daca ati cumparat un nume de domeniu de la un alt registrar decat serviciul dvs. de gazduire web, va trebui sa indicati numele de domeniu catre locatia corecta.

Sau, daca decideti sa schimbati compania de gazduire web, va puteti redirectiona numele de domeniu catre nameserverele noului dvs. furnizor de gazduire. In acest fel, traficul dvs. nu se va intrerupe si nu trebuie sa incepeti de la zero cu un nume nou de domeniu.

Cum aflati nameserverele unui domeniu?

Daca nu aveti acces la utilitara „dig”, puteti utiliza un site web precum DNSWatch, pentru a afla care sunt nameserverele unui domeniu. Daca vom interoga domeniul nostru hostx.ro, vom obtine:

Nameserver records returned by the parent servers are:

delta.hostx.ro.   [‘37.120.159.183’]   [TTL=86400]
beta.hostx.ro.   [‘37.120.159.182’]   [TTL=86400]
alfa.hostx.ro.   [‘89.38.241.50’]   [TTL=86400]
gama.hostx.ro.   [‘89.38.241.51’]   [TTL=86400]

Acest tip de instrumente pot fi utile cand incercati sa verificati daca nameserverele sunt configurate corect si indica serverul potrivit.

Cat timp dureaza propagarea nameserverelor?

De fiecare data cand schimbati inregistrarile DNS este nevoie de timp pentru ca actualizarea sa aiba efect pe Internet. Aceasta se numeste propagare DNS si poate dura in general pana la 24 de ore.

Puteti verifica starea actualizarilor dvs. cu instrumente precum DNSchecker.

Cate nameservere puteti avea?

Nu exista o limita a numarului de nameservere pe care le puteti avea, dar majoritatea site-urilor web folosesc doar doua. Nameserverul principal face treaba grea de cele mai multe ori, in timp ce nameserverul secundar exista in caz ca nameserverul principal esueaza.

 

Nameserverele sunt o parte integranta a sistemului de nume de domeniu. Fara ele, ar trebui sa memorati o adresa IP pentru fiecare site pe care il vizitati.

Stiind ce sunt nameserverele, puteti naviga mai bine pe Internet si va puteti gestiona site-ul web. Puteti schimba cu usurinta nemeserverele folosind  managerul DNS al registrarului dvs.

Resurse utile: