Statisticile releva faptul ca 47% din vizitatorii unui website se asteapta ca acesta sa se incarce in mai putin de 2 secunde. Iar daca incarcarea dureaza mai mult de 3 secunde, 40% dintre vizitatori vor pleca de pe website, si probabil ca nu vor mai reveni niciodata.
Timpul de incarcare a websitului si viteza de rulare sunt importante. Acestea pot duce la scaderea interactiunii si veniturilor, precum si la un ranking scazut. O serie de factori pot afecta viteza si capacitatea de raspuns a websitului dvs. WordPress, insa un proces numit caching poate accelera lucrurile prin stocarea de date in fisiere statice pe serverele de gazduire WordPress sau in browserul unui utilizator.
De ce este important caching-ul?
Ori de cate ori cineva viziteaza un website pentru prima data, incepe un proces complex. Cand utilizatorul solicita o pagina, nucleul WordPress trebuie sa trimita o interogare in limbajul sau PHP de programare catre baza de date a websitului, care apoi returneaza datele solicitate. WordPress combina apoi datele colectate si genereaza o pagina HTML. Aceasta pagina este apoi returnata pe situl web pentru a fi afisata vizitatorilor. Este vorba de o multime de pasi si de procesare, care se repeta de fiecare data cand se solicita o pagina.
Iar aici intervine cache-ul. Caching-ul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru a imbunatati timpul de incarcare si functionalitatea websitului dvs. Cache-ul WordPress este o modalitate de a elimina unele dintre aceste etape in cererile ulterioare a aceleiasi pagini, astfel incat pagina sa fie stocata pe serverul web sau in memoria browser-ului, gata sa fie afisata ori de cate ori este nevoie, fara a mai fi nevoie de fiecare pas. Acest lucru face ca paginile sa se incarce mai rapid si accelereaza functionalitatea intregului website.
Cum functioneaza caching-ul?
Sunt disponibile o serie de strategii pentru ca un website WordPress sa functioneze rapid, insa caching-ul este o optiune gratuita care poate fi realizata cu o serie de plugin-uri WordPress. Atunci cand este activata memoria cache pe un website WordPress, paginile generate de o cerere de cautare initiala sunt stocate ca pagini HTML statice, astfel incat acestea pot fi regasite si afisate fara a fi nevoie de toti pasii unei solicitari initiale.
Acest lucru inseamna ca pagina HTML statica din cache este ca o imagine a paginii generate de cererea initiala, astfel incat daca pagina este actualizata sau modificata, acele modificari nu vor aparea in versiunea cache a fisierelor.
Memoria in cache pentru websiturile WordPress are doua forme:
- memorie cache a browserului (numita si client caching)
si
- server-side caching
Desi ambele functioneaza identic, salvand pagina statica generata dintr-o cerere de cautare originala, ele functioneaza oarecum diferit. Memoria in cache WordPress profita de computerul local al utilizatorului pentru a stoca fisierele memorate statice, si care pot fi apoi afisate rapid la cerere, pe website.
Pentru websiturile mai mari, cu baze de date mai complexe, caching-ul server-side este mai eficient. Versiunile statice ale paginilor interogate sunt memorate in cache direct pe hard disk-ul sau RAM-ul serverului pe care este gazduit websitul.
Utilizatorii WordPress de servere tip shared pot utiliza memoria in cache pe hard disk-ul serverului, iar cei care utilizaza gazduirea pe servere VPS (Virtual Private Server), sau gazduirea pe servere dedicate pot stoca datele cache in memoria RAM a serverului.
Stergerea memoriei cache
Memoria cache si datele stocate prin intermediul acesteia surprind o versiune statica a oricarei pagini web si, deoarece codul PHP care a generat initial pagina este „curatat” de memoria cache, inseamna ca o pagina din cache nu poate fi actualizata fara ajutor suplimentar de la un plugin WordPress. Insa curatarea sau stergerea regulata a memoriei cache poate elimina acele pagini depasite, pentru a permite versiuni noi, cu actualizari si posturi noi. Astfel, cea mai recenta versiune a unei pagini va fi memorata in cache, fiind disponibila pentru accesare imediata. Cand o pagina nu este actualizata, versiunea in cache poate fi pur si simplu descarcata din nou.
Plugin-uri cache WordPress
Sunt disponibile o serie de pluginuri WordPress pentru cache, care va pot ajuta sa gestionati diverse aspecte ale memoriei in cache si a mentine websiturile in functiune cu un timp de incarcare rapid.
Unele pluginuri, precum WP 3 Cache, pot indeplini functii precum stergerea regulata a datelor din cache si monitorizarea websitului pentru materiale actualizate.
Unele pluginuri WordPress creeaza mai degraba pagini in cache dinamice decat statice, folosind limbaje precum Ajax sau JavaScript, care permit actualizarea continua a portiunilor selectate de pagini memorate in cache. Acest lucru economiseste si mai mult timp si permite incarcarea mai rapida a paginilor, deoarece se inlocuiesc doar elementele actualizate.
Un plugin cache poate gestiona, de asemenea, date din surse externe. Paginile generate de website in sine, precum paginile sau posturile, sunt de obicei actualizate sau create prin initiativa unui administrator de website. Insa multe websituri contin elemente din surse externe, precum feed-uri Twitter, panouri Pinterest sau cosuri de cumparaturi, care sunt actualizate din afara websitului. Procesul de memorie cache se comporta in mod diferit pentru acest tip de continut al websitului, iar unele pluginuri de memorie cache includ functii avansate care impiedica ca acest tip de date sa afecteze viteza de incarcare a websitului per ansamblu.
Plugin-urile de memorie cache pot fi instalate direct de la WordPress sau de la terti dezvoltatori din intreaga lume. Dupa instalare, plugin-urile in cache sunt gestionate din panoul de control al websitului, cu optiuni de setare a unei varietati de parametri, cum ar fi intervalele de stergere a memoriei cache sau tipul de continut care ar trebui retinut in cache.
Plugin-urile de memorie in cache WordPress sunt esentiale, deoarece mentin viteza de incarcare a websitului si vizitatorii angajati cu continutul websitului dvs. Memoria in cache pare a fi ceva complicat pe care doar dezvoltatorii experimentati o pot utiliza, insa orice utilizator, cu orice nivel nivel de abilitate, poate imbunatati viteza si performanta unui website cu unul din numeroasele pluginuri gratuite sau premium de memorie cache, proiectate pentru websituri WordPress de toate tipurile.
Pentru a afla mai multe despre gazduirea web WordPress sau despre pachetele HostX de gazduire web optimizata pentru WordPress, va invitam sa ne vizitati pagina sau sa discutati cu reprezentantii nostri.